Translate

onsdag 22 oktober 2014

Svenska ekologiska GMO-fria ägg på frammarsch! 20% ökning under drygt 1år.

Glad GMO-nyhet. Försäljningen av Ekologiska ägg ökar i Sverige, under 15 månader beräknas ökningen sluta på 20% i slutet av mars 2015. 

http://www.ja.se/?p=45766&m=3433&pt=105

Mycket diskussion har kretsat runt vilka höns som har det bäst: värphöns som är frigående eller burhöns. Många argument för och emot. Ekologiska värphöns är frigående vilket men kan uppskatta eller rata. För mig som vill äta ägg från höns som garanterat inte är uppfödda på GMO-foder så finns inga valmöjligheter.

Det är Ekologiska, helst KRAV-märkta ägg, märkta med '0SE' som gäller hemma hos mig. Det bästa är kanske att hitta en lokal äggbonde som inte har så industriellt många värphöns OCH använder GMO-fritt foder. Tyvärr har inte min tid och kraft räckt till för denna utforskning så för närvarande är det EKOLOGISKA Svenska ägg som gäller, från vanliga matbutiker.

Svenska Ekologiska ägg verkar vara den mest kommersiella Ekologiska produkten i Sverige med nuvarande 12% av den totala produktionen. Till skillnad från till exempel fläskkött och kyckling som ligger runt 1% av totalen. Dessa siffror kommer förhoppningsvis att förbättras då vi genomgår en EKO-boom här i Sverige just nu. Statistiken får lämna resultatet efter 2014 års slut. Rapporterna hittills ser verkligen glädjande ut. 

Idag äter vi ägg när vi vill och hur mycket vi vill, året runt men det var inte allt för länge sedan som det inte åts så mycket ägg under vinterhalvåret. Höns producerar naturligt färre ägg under vinterhalvåret därav ägghysterin under påsken. Så vill du leva efter naturlig årstid, ät färre ägg under vintern......



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar