Translate

lördag 25 oktober 2014

David mot GMO-Goliat. Kommer EU att följa Danmarks forskning?

Äntligen ett land som har förtroende för sina forskare! En dansk studie i våras påvisade förändringar i djurs tarmar efter att de blivit utfodrade med GMO-soja. Nu agerar Danmarks regering och motsätter sig GMO-raps. Mer forskning krävs!

http://www.atl.nu/lantbruk/danska-regeringen-mots-tter-sig-gmo-raps

En artikel om undersökningen på engelska: http://www.gmwatch.org/index.php/news/archive/2014/15553-glyphosate-found-in-malformed-piglets-study

Mycket positivt att den danska regeringen har förtroende för sina forskare och agerar utifrån deras resultat. Det verkar inte höra till vanligheterna när det kommer till GMO och glyfosat.

Andra länder går det inte lika bra för. Senast Vietnam, där en stor del av den inhemska vetenskapen tycker att GMO är kontraproduktivt och inte passar Vietnams ekosystem. Vad händer? Regering välkomnar GMO-grödor.......

Vietnamesisk artikel efter beslut om GMO-införande: http://m.english.vietnamnet.vn/fms/science-it/112734/genetically-modified-technology-no-magic-wand-for-vietnam-s-agriculture.html#

Åter till Danmark och EU: Att Danmark lägger ned sin röst i frågan om den nya GMO-rapsens godkännande är helt naturlig efter dessa forskningsresultat. Den stora frågan är varför de andra EU-länderna inte gör likadant eller röstar NEJ till fler godkännande innan man har alla fakta på bordet??!!

För mig som en vanlig svensk (numera GMO-fri) medborgare är den danska studien av högsta kvalitet och helt oberoende. Ingen inblandning från de stora GMO-företagen (förutom alla påtryckningar de måste haft under studiens gång). 

Att andra EU-länder är fortsatt GMO-positiva är för mig en gåta. Varför tar man det inte lite lugnt och gör fler och mer djupgående studier innan man matar på med nya  Glyfosat-resistenta GMO-grödor? Har de inget förtroende för danska forskare?????

Det tråkiga med denna studie är att Aarhus Universitet lämnat den vidare till EFSA för utredning. Denna institution är ju inte precis kända för objektivitet när det kommer till GMO. Så med stor sannolikhet kommer studien att bli totalt massakrerad.

Liknande inlägg: Är Syngenta RoundupReady GMO-sockerbetor bättre..... ,  GMO-foder är helt ofarligt? UC Davis vs Aarhus Universitet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar