Translate

fredag 28 november 2014

Varför Danmark är smartare än Sverige när dom lägger ner sin röst i EU om de 3 nya GMO-grödorna

Att Sverige lägger ner sin röst i fråga om de 3 nya GMO-grödorna som är på väg in i EU verkar röra upp många känslor hos en del människor. Visst är det tråkigt att den svenska regeringen inte vet vad dom vill men vad de flesta inte verkar veta är att Danmark också lägger ned sin röst men av vetenskapliga skäl.

I våras blev Aarhus Universitet klara med sin studie på grisar som ätit GMO-foder och den visade att GMO-grödor fulla med Glyfosat (glyphosate) kan göra djur och människor sjuka. Med försämrad tarmflora och sämre upptag av mineraler som följd. Innan detta är fullt utrett så är det väl ganska rimligt att ha en avvaktande hållning?

Danmark verkar ha förtroende för sina forskare. Men andra EU-länder verkar inte ha samma tillit till Aarhus Universitet? Kallar man alla studier som är det minsta GMO-negativa för parallellvetenskap, ja, då lär vi inte komma någon vart i GMO-frågan. Ta dessa studier och gräv vidare och bekräfta/motbevisa då kanske vi GMO-negativa konsumenter blir övertygade om att det är farligt/ofarligt att äta. 

För mig som vanlig konsument är det tydligt att det behövs mer ingående forskning när sånt här kommer fram. Detta är också ett skäl till varför jag undviker GMO i min mat. Jag vill helt enkelt inte agera försökskanin längre i detta fullskaliga live-experiment!

Artikel om Danmarks hållning: http://www.atl.nu/lantbruk/danska-regeringen-mots-tter-sig-gmo-raps

Artikel om studien: http://ing.dk/artikel/aarhus-forskere-i-unik-advarsel-verdens-mest-solgte-sproejtemiddel-kan-goere-dyr-syge-167272



Danskt nyhetsinslag med en del 'snygga' bilder ;)


Tidigare inlägg om Danmark, EU och Aarhus: http://gmofrittliv.blogspot.se/2014/10/david-mot-gmo-goliat-kommer-eu-att.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar