Translate

fredag 7 november 2014

VARNING för Rainforest Alliance och Fairtrade märkning när du vill ha GMO-fritt

Köper du rena råvaror som till exempel kaffe, te, kakao och banan så ska de vara GMO-fria när det är märkt med Rainforest Alliance eller Fairtrade. Men om du köper en vara med flera ingredienser som en chokladkaka så är det bara själva råvaran som är OK. Alla andra ingredienser kan innehålla GMO.

Den här chokladkakan innehåller mycket riktigt GMO-fri kakaomassa och kakaosmör (minst 30%, inte mer?!) men där tar det slut. Fettreducerad kakao, socker, arom, emulgeringsmedel(sojalecitin) och mjölkpulver som också ingår har ingen som helst märkning.

Socker och arom, som låter så oskyldigt, består med stor sannolikhet av GMO. Emulgeringsmedlet Sojalecitin är med största sannolikhet tillverkat från GMO-soja. Jaha, lurad igen. Inte nog med att den certifierade kakaon kan vara så lite som 30% av den totala mängden kakao, dessutom är övriga ingredienser inte ens i närheten av GMO-fria.

Så här ska det se ut. Köp bara varor med Fairtrade och Rainforest Alliance märkning om det dessutom är märkt med KRAV eller EU-ekologiskt. Då är du i alla fall 95% säker på att du köper GMO-fritt (det finns finstilta innehållsdeklarationer även på dessa varor, så se upp).




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar