Translate

tisdag 25 november 2014

ICA laddar upp med GMO-pepparkakor inför julen

Köp inte ICA's pepparkakor om du vill undvika genetiskt modifierad mat. De innehåller flera ingredienser gjorda av GMO-grödor. Men ingen märkning finns på varorna och det är helt LAGLIGT!

Finns det något svenskare än pepparkakor? Borde vara GMO-fria? Glöm det, ICA's 'kakor' innehåller bland annat dessa GMO-ingredienser: emulgeringsmedel E471, surhetsreglerande medel E330 och rapsolja. Dessutom är flera andra ingredienserna ytterst tveksamma, ur GMO-synpunkt, men går inte att kommentera eftersom ursprungsmärkning saknas.

Så vill du köpa GMO-fria pepparkakor, se lite noggrannare på innehållsförteckningarna..
Och om ICA opponerar sig så är de välkomna att bevisa att de inte använder sig av GMO-tillsatser och ingredienser. Av egen erfarenhet vet jag att det troligtvis inte kommer att hända.....

E471 emulgeringsmedel. Med stor sannolikhet gjord av GMO-soja från USA eller Argentina. Märkning verkar inte behövas...
Gmo-compass om E471: http://www.gmo-compass.org/eng/database/ingredients/159.mono_diglycerides.html

E330 Surhetsreglerande medel. Första GMO-tillsatsen som producerades i stor skala. Lär antagligen inte minskat i omfattning. Behöver 'naturligtvis' inte märkas.
Gmo-compass om E330: http://www.gmo-compass.org/eng/database/ingredients/206.citric_acid.html

Rapsolja. Låter oskyldigt men är med stor sannolikhet en GMO-produkt. Rent allmänt så se upp med innehållsförteckningar med 'vegetabiliska oljor'. Kan vara i princip vad som helst och var som helst ifrån. Och märkning av varan behöver som vanligt inte märkas oavsett hur mycket GMO-olja som ingår.

Länk om GMO-märkning på jordbruksverket: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/genteknikgmo/kommersiellanvandning/godkanda.4.300b18bd13d103e79ef80002529.html





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar