Translate

tisdag 11 november 2014

Gen-modifierare modifierar resultat om GMO-majs MON810

Studien var tänkt att användas som mall för utvärderingar av framtida GMO-grödor i EU. Nu känns det mer som ett avskräckande exempel hur det absolut inte ska gå till. Detta projekt finansierades med EU-medborgarnas pengar och tack vare oberoende granskning så får vi se genteknik-företagen/forskarnas rätta ansikte.
EU finansierar ett forskningsprojekt där råttor ska matas med den genmodifierade majsen MON810. Vad händer? De så kallade forskarna matar råttorna under 90 dagar, negativa indikationer uppkommer i njurar, lever och bukspottskörteln. Men resultatet de kommer fram till är att MON810 är HELT ofarligt?! Detta 'resultat' publicerar de i en 'vetenskaplig' bioteknik-tidning där läsarna inte ifrågasätter någonting så länge slutsatserna är de 'rätta'.

Och tyvärr så är detta inte allt:

  • De orkar inte ens ta reda på i vilka koncentrationer gen-majsen skulle kunna vara ofarlig.
  • Två av redaktörerna på den publicerande tidningen har nära anknytning till industrin och har också samma syn vad det gäller riskbedömningar av kemikalier. 
  • Författaren av studieresultaten har nära samarbeten med industrifinansierade institutioner och är dessutom redaktör på den aktuella tidningen.

Källa: https://www.testbiotech.org/en/node/1110

Hur många av alla de studier som visat att GMO-grödor är helt ofarliga har utförts på liknande sätt? Antagligen en hel del. Företagen har gjort egna utvärderingar på sina egna produkter utan någon som helst kontroll eller objektivitet.......

Om du nu funderar på att undvika att äta mat som innehåller MON810 så ser det ut ungefär så här:
GMO-majsen är godkänd för odling i hela Europa sedan 1998! (Javisst, testa på oss människor innan ni testar på råttor...)

Spanien är ledande i Europa när det gäller odling av denna majs. Idag består cirka 30% av deras majsfält av MON810. Sedan sprids den till övriga EU-länder.

Exempel på matvaror som kan innehålla MON810: ACE-drink, Alcohols, spirits, Baked goods, Baking mixes, Baking powder, Beer, Blancmange, Bouillon cubes, Breakfast cereals, Butter, Cheese, Chewing gum, Chocholate, Cornflakes, Dessert, Dominoes, Eggs, Fish preserves, Frozen food , Fruit juice, Fruit preparations, Fruit Yoghurt, Gingerbread, Ice cream, Infant formula and baby food, Jam, Ketchup, Lemonade, Margarine, Marzipan, Mashed potato, Mayonnaise, Muesli, Muesli bars, Noodles, Nut-nougat cream, Patate fritte, Peanut puffs, Pizza, Preserved fruit, Readymade salads, Readymade sauces, Readymade soups, Salmon, Salty snacks, Sausage, Tortillas, Vegetable oil. källa: www.biosafetyscanner.org

Oooops, det var en hel del..... Tyvärr är detta sant och gäller också i lilla Sverige. Den tråkiga nyheten är att du inte kan se i innehållsdeklarationen vilka varor som innehåller MON810 eller andra GMO-grödor. Den goda nyheten är att det finns ekologisk mat att köpa. Och ekologiska matvaror ska än så länge inte innehålla GMO....



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar