Translate

måndag 22 december 2014

115 dagar GMO-fritt liv, 9 erfarenheter som kan ge hjälp på vägen....

Vad har förändrats i mitt GMO-fria matliv efter 115 dagar? En hel del förändringar har smugit sig in. Här är 9 erfarenheter som kan vara bra att känna till för dig som tänker starta ett GMO-fritt liv.

Jag åker 10 km extra för att handla mat. Hittade ganska snart mitt ekologiska Mekka. Allt blir så mycket lättare när man hittar 'rätt' inköpsställen.

Mer vegetariskt mat. Jag och min familj älskar animaliska produkter i alla dess former men nu uppskattar vi också vegetarisk mat flera gånger i veckan. GMO-fritt kött är inte så lätt att få tag på och det är lättare att göra en vegetarisk måltid och sedan komplettera den med någon animalisk produkt om vi så önskar.

Mer respekt för maten. Ekologisk mat är ofta dyrare och därmed värdefullare. Släng ingen mat i onödan. Till exempel mjölk som börjar bli lite tråkig för att ingen druckit upp den, gör pannkakor av den innan den blir dålig, och så vidare.....använd din fantasi!

Mer tid går till inköp av mat. Det kan vara svårt att hitta och välja rätt alternativ. Ibland får inköpet vänta tills rätt tillfälle ges. På någon annan plats eller tid. Ta det lugnt, det kommer att gå snabbare allt eftersom du får nya erfarenheter och vanor.

Mer tid till matlagning. I princip inga hel- eller halvfabrikat ingår i en GMO-fri kost förutom ekologiska alternativ. Laga stora satser mat och frys in i portionsförpackningar. Så att det finns till lunchlådor etc. Lika med 'snabbmat' fast GMO-fritt.

Ekologiska färskvaror har ofta något kortare 'livslängd'. Det är helt naturligt att en tomat inte håller sig fräsch 6 månader i ditt kylskåp, jag lovar. Brukar själv köpa färsk ekologiska grönsaker och frukt och om jag inte hinner använda dem så skär jag upp det, lagar till, eller fryser in innan det blir dåligt.

Tänk säsong, lev efter årstid. Köp inte färska jordgubbar och dylikt under vinterhalvåret. Kan inte vara rätt på något sätt oavsett GMO eller inte..... På vintern gäller rotsaker eller grönsaker som är frysta eller konserverade från höstskörden.

Köp EKOLOGISK mat så mycket du kan/orkar/har råd med. Det är den enda 'garanterade' GMO-fria maten som finns (någon procent hit eller dit kan finnas i processade Ekologiska produkter om du inte ser upp med tillsatserna).

Mer KREATIVITET i ditt liv. Prova nya maträtter och hitta alternativ till dina tidigare matvanor/varor. Själv var jag orolig över min älskade majs. Köpte biodynamisk odlad majs på glasburk, garanterad GMO-fri, nu ska jag väl överleva.....Jag öppnade inte ens burken på en månad.... Vad var problemet?! Tänk nytt, gör en ansträngning. Maten du äter är bland det viktigaste i livet, gör något annorlunda, spännande och roligt. Mat är LIVET!

Ta reda på var det finns GMO-fri mat där Du bor och var konsekvent. Börja med maten du äter hemma. Sedan kan du gå vidare och granska maten du äter ute. Det är oftast svårare att bli GMO-fri på matställen än hemma så vänta med det tills du har tillräckligt med kunskap och erfarenhet för att ifrågasätta och välja GMO-fritt.

Och kom ihåg att det bara är vi konsumenter som kan göra någon skillnad när det gäller vilken mat som produceras. Inte våra politiker eller de multinationella GMO-företagen. 

Har du andra tips och erfarenheter? Dela med dig och kommentera det här inlägget......









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar