Translate

torsdag 30 april 2015

Måste jag äta ekologisk mat för att undvika GMO? Grönsaker, kött, spannmål och helfabrikat, är det någon skillnad?

I teorin borde det vara möjligt att äta GMO-fritt utan att köpa ekologisk mat. Men i praktiken så betyder det att du får tillbringa all din fritid i matvarubutiken läsandes alla innehållsdeklarationer och ändå inte få någon klarhet i om du väljer rätt. Det finns alldeles för många tillsatser och ingredienser som är genetiskt modifierade och som inte behöver märkas med 'genetiskt modifierad' för att man ska klara denna uppgift.

När jag startade mitt lilla experiment för att se om det var möjligt att undvika genetiskt modifierad mat trodde jag att det skulle vara möjligt utan ekologiska varor. Ganska snart förstod jag att det inte skulle fungera i praktiken. Möjligtvis skulle det fungera om man bara köper färska svenska grönsaker och spannmål och ingenting annat. 

 Osso Buco gjord på ekologisk kalvlägg.

Grönsaker och frukt odlade i Sverige är GMO-fria oavsett ekologisk eller konventionell odling. Men försäkra dig om att det verkligen är svenskt. För ursprungsmärkning är under all kritik i många mataffärer. 

Spannmål är lite svårare eftersom vi ofta köper det i bearbetad form. Visst, spannmål odlad i Sverige är GMO-fri. Men hur ofta står det på paketet var det kommer ifrån??!! Lantmännen har en märkning på sina produkter och det är väl bra. Tyvärr är övriga ingredienser i deras spannmålsprodukter inte svenska eller GMO-fria.
Till exempel så innehåller de flesta vetemjöl ett mjölbehandlingsmedel (E300, askorbinsyra) vilket är tillverkat av GMO. Att läsa varje innehållsdeklaration kan bli väldigt tröttande, jag har försökt, därför har jag valt ekologiskt för enkelhetens skull.
Visst kan tillsatsen E300 vara av naturligt ursprung men troligare är det att den har genetiskt modifierat ursprung:
http://www.gmo-compass.org/eng/grocery_shopping/processed_foods/28.gmos_bread_baked_goods.html

Mjölkprodukter, ägg och kött i alla dess former. Här är det bara ekologiskt som gäller! Svenska djur har haft tur som blivit utfodrade med  GMO-fritt foder och haft ett överlägset djurskydd. Djurskyddet är fortfarande bra men om du vill ha GMO-fritt så är det dags att gå över till ekologiskt. Från år 2015 är 100% av all soja i foder certifierad (RTRS). Denna certifiering innebär att sojan är 'ansvarsfullt' odlad men gör ingen skillnad på om sojan är GMO eller inte. Det är upp till varje matproducent att välja GMO eller inte. Det innebär att du som konsument inte har en aning om vad som är GMO-fritt eller inte när du står där i butiken.

Till hel- och halvfabrikat räknar jag i princip alla matvaror som innehåller mer än 1 ingrediens. Kan bara säga att jag försökt att klara min GMO-frihet med att läsa innehållsförteckningar och letat efter ursprungsmärkningar. Innehållsförteckningarna är alldeles för innehållsfattiga och de flesta tillsatser, oljor och socker är idag tillverkade av GMO. Så här är det ekologiskt som gäller om du vill slippa GMO.

Så om du vill undvika GMO i din mat och behålla din fritid..... Köp ekologiskt och om du inte har något emot att få i dig bekämpningsmedel kan du äta konventionellt odlade grönsaker och oprocessade spannmål. Så 'lätt' är det att äta GMO-fritt.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar