Länk: http://www.gmo-compass.org/eng/database/plants/46.cabbage.html
Utför lite vitkåls-shopping i Sveriges mest GMO-fria 'vanliga' butik. Tre GMO-fria sorter att välja på:
- Svensk
- Svensk Ekologisk
- Holländsk Ekologisk
Oj, vad ska jag välja? I mitt GMO-fria liv är jag inte bortskämd med valmöjligheter. 'Svensk' och 'Holländsk Ekologiskt' har samma låga pris, samma utseende och storlek. Hm, och sen har vi 'Svensk Ekologisk' som är dubbelt så stor och har dubbelt kilopris. Äh, jag tar den STÖRSTA.......
Hade det varit ett blindtest utan MÄRKNING av ekologiskt eller ursprung hade jag valt bort den Svenska Ekologiska. Så STOR, måste vara genmodifierad.......men tack vare (eller på grund av) eko- och ursprungsmärkning föll mitt val på Svensk Ekologisk vitkål.
Gjorde jag rätt? Ingen aning, jag gynnade i alla fall en svensk ekologisk bonde...men är ekologiska holländska bönder sämre än svenska? Transportkostnaden borde ju i alla fall bli lägre om man köper svenskt. Men ur GMO-synpunkt borde det inte vara någon skillnad....
Men den stora frågan är hur Owe Johansson, odlare av den Svenska Ekologiska vitkålen, lyckats med att driva upp DUBBELT så stora vitkålshuvuden än de andra!????
Länk till artikel om Owe Johansson, Raggården: http://www.ekoweb.nu/?p=6416
Att välja mellan 3 olika GMO-fria alternativ hör inte till vanligheterna så detta var ett kärt och välkommet 'bekymmer'......
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar