Translate

tisdag 30 september 2014

Svensk GMO-potatis, nödvändigt eller överflödigt? Yrkesskickligheten, vart tog du vägen?

Vi kan inte överleva utan GMO-potatis?! Men hur kommer det sig då att det finns EKOLOGISKA odlingar? Utan vare sig GMO eller bekämpningsmedel?!

Potatis verkar vara den GMO-gröda som är mest populär i Sverige. Ja, inte hos oss som skall äta den förstås. Men den ska frälsa oss ifrån bladmögel och brunröta, simsalabim. Trots flera försöksodlingar i Sverige så har vi lyckligtvis än så länge ingen SVENSK GMO-potatis att köpa.

Hittade en typisk artikel som var övervägande positiv till GMO-potatis. Vi kommer att dö av svält som Irländarna på 1800-talet.... och de som inte vill ha GMO-potatis är dumma bakåtsträvare och tänk hur mycket växtbesprutning vi slipper.......

Länk till hela artikeln: http://www.affarsvarlden.se/hem/hausse_baisse/kaianders/article3462509.ece

Urklipp:
"– I Sverige används ungefär en procent av jordbruksarealen för potatisodling, men där sprutas mellan 50 och 70 procent av alla fungicider, säger Christina Dixelius, professor vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala.
– Skulle man låta bli att spruta räknar man med ett skördebortfall på 80 procent. I värsta fall får man spruta en gång i veckan. Och eftersom phytophtora har en förmåga att snabbt bli resistent mot fungiciderna måste man med jämna mellanrum byta medel.
Sensationen var därför stor när det från Umeå meddelades att man med genmodifiering lyckats få fram en potatis som var motståndskraftig mot phytophtora. Äntligen skulle man slippa dränka potatisfälten i gifter. Men tyvärr visade det sig inte vara så enkelt."
Jag gillade svaret från Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningen: "– En okänd svamp hanterar vi som en flugsvamp, inte som en kantarell, sade han."


Tanken som slog mig när jag läst artikeln var:
Om det nu är sådan katastrof på potatisodlarfronten hur kommer det sig att det finns EKOLOGISK odlad potatis, UTAN GIFTER?! Det borde vara en omöjlighet... Hur går det till?

Lite surfande senare hittade jag på jordbruksverket: "Avkastningen i ekologisk potatisodling är ofta 30–40 procent lägre än i konventionell odling. Kostnaderna kan dock vara mindre för dig som odlar ekologisk potatis eftersom du inte har några utgifter för växtskyddsmedel. Gödslingen kan anpassas efter förväntad skörd, vilket innebär en lägre gödslingsnivå och på så sätt lägre kostnader."

OK, mindre skörd men också lägre kostnader, det låter logiskt. Men hur GÖR EKO-bönderna för att klara sig utan bekämpningsmedel?

Mera surf, eureka! här är det, det krävs tydligen bara en dos YRKESSKICKLIGHET:

Förebyggande åtgärder:
• Minst fyraårig växtföljd
• Utsäde fritt från brunröta och med god vitalitet
• Motståndskraftiga sorter. Även tidighet är en vik-

tig faktor
• Förgroning
• Undvik smittkällor, som t.ex. överliggare av

brunröteangripna potatisar, marksmitta av oospo- rer och odling av mottagligare sorter ihop med mindre mottagliga sorter
• Fritt belägna fält
• Balanserad gödsling
• Helst minst 80 cm radavstånd och ökat sättav-

stånd
• Slå angripen blast för att minska bildning av oo-

sporer
• Noggrann kupning
• Toppig kam
• Väderlek
• Måttlig bevattning
• Två–tre veckor mellan blastdödning och skörd
• Upptagning i torrt väder utan grön blast 


Tack alla svenska Ekologiska bönder!!! Ni verkar vara professionella, vad dom andra håller på med som får 80% mindre skörd om de skulle få slut på bekämpningsmedel, är en gåta.

Länk till info om KRAV-märkt potatis: http://www.krav.se/artikel/potatis

2 kommentarer:

  1. Ja, det är onekligen en skillnad mellan jordbrukare och jordförbrukare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, verkligen. Jordförbrukarna verkar ha förlorat allt bondförnuft och odlarkunskap. Att slentrianmässigt bespruta sin gröda 1 g/vecka och sedan tycka att det är OK att sälja det som människoföda känns för mig helt oproffesionellt. Jag är tacksam att det fortfarande finns några riktiga jordbrukare kvar men de borde få mer uppmärksamhet och uppskattning för sitt yrkeskunnande.

      Radera